EN
A MENEDÉK

A MENEDÉK

Jurányi Inkubátorház

Színházi előadás

Időpontok

A darab a közeljövőben játszódik, amikor is a globalizáció hatásai már teljesen átformálták a világot. A természet szinte teljesen kipusztult, a növények luxuscikknek számítanak, mindent beborít a városok szürkesége. A társadalom színtere az online világ, amelyet Nethernek hívnak. Itt végzik a fiatalok a tanulmányaikat, ide járnak szórakozni és sokszor dolgozni is. Ebben a sötét utópiában egyre elterjedtebb az "árnnyá’" válás, a fizikai test elhagyása, a teljes átköltözés a Netherbe, ahol mindenki olyan külsőt választhat magának, amilyet akar, az avatárok mögött meghúzódó emberi lények pedig láthatatlanok. A kihallgatások során elhangzó érvek és ellenérvek a modern társadalom érzékeny kérdéseit feszegetik: az online, virtuális tér, ahol mindannyian egyre több időt töltünk, mennyirevalóságos? Az ott létesült és fenntartott kapcsolatok igaziak? Bűn-e ebben a következmények nélküli világban elkövetett bűntény?
 
A Menedék egy exkluzív, minden részletében tökéletesen kimunkált világ, ahol mindenki anonim avatárként van jelen. A Nether-nyomozók bejuttatnak egy kémet a Menedékbe, Mr. Woodnutot, akinek végigkísérhetjük ellentmondásos élményeit és kapcsolatát Irisszel, az egyik kislánnyal. Morris nyomozó célja, hogy megtalálja a Menedék alkotóját, rajta keresztül a Menedéket üzemeltető szervert, hogy egyszer és mindenkorra lekapcsolhassa, és ezzel megszüntethesse.  Mi a bűn? Meddig mehet el a fantázia? Mi a fikció határa, a művészet morális korlátja?

Jennifer Hailey kortárs amerikai drámaíró The Nether (Alvilág) c. darabját 2013-ban mutatták be Kaliforniában, majd még ugyanabban az évben műsorára tűzte a londoni Royal Court is. Egy évvel korábban a szerző elnyerte érte a Susan Smith Blackburn-díjat. 

Sims/Papa: Hajduk Károly 
Morris: Józsa Bettina
Doyle: Terhes Sándor
Iris: Vitárius Orsolya
Woodnut: Lestyán Attila

Szerző: Jennifer Hailey
Dramaturg: Bíró Bence
Látvány: Juhász Nóra 
Jelmez: Bujdosó Nóra
Videó: Varga Vince, Juhász András
Koreográfus: Hód Adrienn
Produkciós vezető: Dézsi Fruzsina
Rendezőasszisztens: Péter Benjámin
Rendező: Vajdai Vilmos

Közreműködnek a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium Színházi táncos OKJ képzésben résztvevő hallgatói.

A Menedék a TÁP Színház előadása.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Trafó Kortárs Művészetek Háza

Az előadás hossza 90 perc.

Időpontok

Betöltés...